Moguće je čitati na engleskom jeziku nezavisno od nivoa vašeg znanja i uzrasta.

Poznato je da se strani jezik kroz čitanje usvaja mnogo brže. Podsticanje učenika da čitaju pomaže kako razvoju njihovih jezičkih veština tako i samopouzdanju u upotrebi jezika.

Graded readers su knjige pažljivo adaptirane i posebno jezički prilagođene uzrastu i jezičkom nivou. Adaptacije su uradili čuveni pisci i književnici poput Sante Montefjore i Ane Klejburn. Namenjeni su za samostalno čitanje ili za rad u učionici.

Dodatne aktivnosti, radni listovi za preuzimanje, audio sadržaj pretvaraju ih u nastavni sadržaj koji lako možete koristiti na časovima. Evo nekoliko dobrih strana za upotrebu readers-a:

  1. Mnogi naslovi su zasnovani na poznatim likovima pa učenici mogu kroz uvodne aktivnosti vežbati svoje znanje kroz opisivanje likova, pojava i događaja. Prepričavanje zapleta kao i predviđanje toka zapleta su sjajna jezička vežba.

  2. Audio sadržaj na CD-u ili dostupan za preuzimanje preko QR koda, omogućava slušanje teksta koji se prati što unapređuje izgovor i intonaciju. U ponudi su čak britanska ili američka varijanta engleskog izgovora.

  3. Tekstovi se lako adaptiraju u dramske tekstove za potrebe školskih predstava i javnih časova što opet doprinosi razvoju socijalnih veština i timskog rada

  4. Gramatika i leksika su posebno prilagođene uzrastu pa učenici mogu da se opuste jer  sa lakoćom čitaju tekst adekvatan njihovom nivou znanja

  5. Uz pomoć readers-a učenici će čitati sa lakoćom pa tako biti i motivisani što će svakako doprineti da razviju čitalačku naviku

USBORN English readers i ELT readers

USBORN English readers i ELT readers su naslovi posebno namenjeni za osobe kojima je engleski strani ili drugi jezik. Rangirani su prema Zajedničkom evropskom okviru za jezike CEFR:

Starter level: Beginner+ (CEFR low A1) 300 reči

Level 1: Elementary (CEFR A1) 500 reči

Level 2: Pre-intermediate (CEFR A2) 800 reči

Level 3: Intermediate (CEFR B1) 1200 reči

Test utvrđivanja nivoa

Okvirni odgovarajući nivo možete utvrditi putem testa.
Unworry Pack New 2022 1 24 page 0001

USBORN young readers

USBORNE YOUNG READING serija je osmišljena da pomogne samostalnim čitačima da steknu i razviju samopouzdanje u čitanju na engleskom jeziku. Od adaptacija klasika, biografskih pa do naslova sa istorijskom tematikom,  raznovrsni sadržaji će pronaći svoju publiku. Ne treba zaboraviti da čitanje ne unapređuje samo veštinu čitanja već i ostale jezičke veštine.

Series ONE je za početno čitanje: 1000 – 1500 reči

Series TWO za učenike koji su stekli neke veštine čitanja: 2000 – 2500 reči

Series THREE za čitače koji već mogu da savladaju duži tekst: 3000 – 5000 reči

Series FOUR za potpuno samostalne čitače: 18000 – 20000 reči